11. Memorial Sama Zrimca

V soboto 19. septembra je v grosupeljski športni dvorani Brinje svoje moči merilo osem ženskih odbojkarskih ekip, pet domačih prvoligašev (Aliansa, Kema Puconci, Luka koper, Vital Ljubljana in Zgornja Gorenjska), avstrijska ekipa ATSC Sparkasse Wildcats iz Celovca in drugoligaša Ankaran Hrvatini ter domači ATK Grosuplje. Prvo mesto so drugo leto zapored osvojile igralke iz Puconcev, potem ko so v finalu odpravile šestkratne zaporedne finalistke turnirja odbojkarice Luke Kopra.

Turnir poteka v spomin na Sama Zrimca, športnega zanesenjaka in soustanovitelja ter trenerja Odbojkarskega društva Flip-Flop, ki je praktično vse svoje življenje posvetil športu in delu z mladimi.

Pucočanke in Koprčanke so imele v predtekmovanju kar nekaj težav. Kema Puconci je v modri skupini najprej dvakrat remizirala, z Alianso 25:16, 14:25, s Celovčankami pa 25:23 in 23:25. Napredovanje v polfinale si je tako zagotovila šele v zadnjem krogu z zmago proti Ankaranu Hrvatinom (26:24, 25:18). Prvo mesto so osvojile igralke avstrijskega ATSC Sparkasse Wildcats, ki so bile ob remiju s Prekmurkami prepričljivo boljše tako od Alianse kot od Ankarančank.

Še več težav so imele v rumeni skupini Koprčanke, ki so v prvih dveh krogih prav tako remizirale, z Zgornjo Gorenjsko 27:25, 22:25 in z ljubljanskim Vitalom 25:23, 15:25. Za napredovanje so morale tako v zadnjem krogu premagati Grosupeljčanke in računati na to, da Gorenjke in Ljubljančanke ne bi remizirale. Na njihovo srečo se je tako tudi razpletlo. Zgornja Gorenjska je odpravila Vital (25:21, 25:21), medtem ko so bile Koprčanke boljše od domačink s 25:17 in 25:15. Prvo mesto so tako osvojile Gorenjke, Koprčanke pa so bile druge.

Po odmoru za kosilo se je turnir nadaljeval s polfinaloma in razigravanjem za 5. do 8. mesto. V prvem polfinalnem obračunu so Prekmurke potrebovale tri nize (25:18, 16:25, 15:11), da so strle odpor borbenih Gorenjk, ki se po enoletnem premoru vračajo v prvoligaško druščino. Manj dela od pričakovanj so imele Primorke, ki so v drugem polfinalnem obračunu brez težav odpravile Avstrijke (25:17, 25:19).

V razigravanju za peto do osmo mesto so bile Grosupeljčanke presenetljivo boljše od Šempetrank, potem ko so v drugem nizu ubranile štiri, v tretjem nizu pa tri zaključne žoge nasprotnic (19:25, 27:25, 16:14). Tudi v drugem srečanju je bil drugoligaš iz Ankarana blizu uspeha proti ljubljanskemu prvoligašu. Ljubljančanke so srečanje po treh nizih na koncu le dobile s 25:12, 22:25 in 15:13. Vitalovke so bile nato v boju za peto mesto boljše od Grosupeljčank (25:19, 25:21), medtem ko je bilo srečanje za sedmo mesto odločeno po treh nizih. Ponovno so bile Ankarančanke blizu uspeha, saj so tudi tokrat tretji niz izgubile z minimalno razliko (25:13, 19:25, 15:13). Glede na prikazane igre na tem turnirju lahko od obeh drugoligašev v prihajajoči sezoni pričakujemo, da bosta krojila sam vrh drugoligaške prvenstvene razpredelnice.

V obračunu za 3. mesto so se pomerile Gorenjke in Celovčanke. Medtem ko sta se ekipi v prvem nizu neprestano izmenjevali v vodstvu in so bile na koncu srečnejše igralke Zgornje Gorenjske, je v drugem nizu kazalo na gladko zmago “Divjih mačk”. Sredi niza so namreč povedle že za osem točk, vendar pa to ni bilo dovolj, saj so jih Gorenjke z borbeno igro na 23 točki ujele. Za kaj več pa jim je zmanjkalo moči in o zmagovalcu je odločal tretji niz. Avstrijke so hitro povedle s tremi točkami razlike, vendar se Gorenjke niso predale in na deseti točki v prešle v vodstvo. Takrat je vajeti v svoje roke prevzela Američanka v vrstah Celovca Amy Weststeyn in z nekaj zaporednimi točkami svoji ekipi zagotovila zmago (23:25, 25:23, 15:13).

Finalno srečanje je bilo v obeh nizih izenačeno vse do petnajste točke, nakar so Pucočanke stopile na plin in si z dobrim blokom ter učinkovito igro v napadu priigrale nekaj točk prednosti, ki so jo potem brez večjih težav zadržale do konca nizov. Izid je bil tako 2:0 (25:21, 25:21).

Končni vrstni red: Kema Puconci, Luka Koper, ATSC Sparkasse Wildcats, Zgornja Gorenjska, Vital Ljubljana, ATK Grosuplje, Aliansa in Ankaran Hrvatini.

Strokovna komisija, ki so je sestavljali trenerji ekip udeleženk in predstavnik organizatorja je izbrala tudi najboljšo postavo Memoriala Sama Zrimca. Nagrade so prejele: Ana Praprotnik Flisar, Iva Škraban, Petra Franko in Melani Jeriči (vse Kema Puconci), Marina Barič in Tina Kaker (Luka Koper) ter Amy Weststeyn (ATSC Sparkasse Wildcats).